Ce a fost XEOTalks?
Ideea de XEOTalks a venit din dorința de a dezvolta ramura de PR, o inițiativă a echipei Xeo RO001, echipa care a avut unul dintre cele mai bune caiete de tip Engineering Notebook din România.
Odată ajunși în Alba, voluntarii ne-au întâmpinat la gară și ne-au dus la Colegiul Național „Horea, Cloșcă și Crișan” pentru a ne lăsa bagajele. Fiind printre primele echipe care au ajuns, am avut ocazia să le vedem laboratorul de lucru unde am reușit să schimbăm idei legate de robot sau de Engineering Notebook într-un cadru mai informal. Mai departe, am vizitat puțin orașul înainte de festivitatea de deschidere, iar voluntarii ne-au prezentat tot ce ar trebui să știm despre locațiile unde urmau să se desfășoare activitățile. De asemenea, am pornit în căutarea unor costume de Halloween pentru a intra în spiritul sărbătorii, în program fiind și o petrecere pe această temă.
Training-uri & Workshop-uri
În prima seară ne-am întâlnit la liceu pentru a participa la discuții pe tema concursului, parte care a și dat numele evenimentului „XEO Talks”. Am fost împărțiți în două săli, fiecare alegând la care dezbatere dorește să participe, putând să își schimbe opțiunea în orice moment. În una dintre săli s-au discutat strategii care ar putea fi eficiente în cadrul unui meci și idei de mecanisme, lucru care ne-a fost foarte de folos, deoarece abia în urmă cu câteva zile primiseră majoritatea echipelor terenul, concretizându-se astfel tema. În cealaltă sală s-a vorbit despre tactici financiare, echipele împărtășind învățăturile acumulate de-a lungul sezoanelor pe această parte. Am observat că echipele au mai mult succes în strângerea fondurilor făcând un dosar de sponsorizare mai elaborat, scriind toate piesele necesare construcției unui robot eficient, evenimentele pe care vor să le organizeze, cât și materialele promoționale esențiale unei reclame de succes. De asemenea, am fost de acord că încercarea extinderii pe mai multe orașe ar fi mai eficientă, unele firme din Cluj-Napoca și Câmpia Turzii ajungând să ne susțină în drumul nostru spre succes.
În altă ordine de idei, tot în urma acestor discuții a apărut și dorința de a organiza mai multe evenimente, acestea ajutându-ne atât pe noi ca echipă – munca în echipă fiind necesară la maxim într-un astfel de context-, cât și la nivel de comunitate și personal. Pentru a acumula cât mai multe cunoștințe, am decis să ne împărțim astfel încât cineva din echipa noastră să participe la fiecare discuție, urmând să diseminăm informațiile.
Conferințe
În cea de-a două zi, după servirea micului dejun, am participat la un număr de 6 conferințe, fiecare aducând un plus echipei noastre.
Primul a fost cel de Leadership, unde ne-a fost explicat cum ar trebui să arate un lider bun, cum ar trebui să-și gestioneze și motiveze echipa, precum și sfaturi pentru problemele ce ar putea să apară. Al doilea a fost despre Public Speaking, învățând cum să ținem o prezentare de succes și cum să comunicăm eficient cu sponsorii și presa. Ultimul training dinainte de masa de prânz a fost pe Teamwork, prezentându-ni-se importanța muncii în echipă pe toate planurile, de la robot, la partea de PR. Având în trecut anumite probleme la nivel de comunicare între membrii, acest curs ne-a ajutat poate cel mai mult dintre toate, sfaturile fiind chiar utile și urmând să le aplicăm.
După pauza de amiază unde ne-am bucurat de timpul liber pentru a socializa cu celelalte echipe, XEO ne-a povestit despre parcursul lor din primul sezon până în momentul de față, pentru a ne ajuta să nu facem aceleași greșeli ca și ei. Fiind echipa care a ajuns de două ori la Campionatul Internațional, putem afirma că prezentarea lor a avut un impact mare asupra noastră. Până la urmă, suntem o comunitate unită tocmai pentru a învăța unii de la alții, scopul nefiind câștigarea competiției, ci dezvoltarea personală și dezvoltarea tehnologică. Conferința de Mentorship a fost una foarte bine structurată și gândită, prezentând exact cum ar trebui să arate un mentor ideal, în raport cu echipa, cât și la nivelul învățământului românesc. Ultima conferință a fost pe Neuromarketing, un domeniu nou apărut în țara noastră, unul inteligent și eficient, bazat pe culori și sunete. Prezentarea a fost pe înțelesul tuturor, ajutându- ne pe viitor în promovarea echipei.
Leisure stuff
După sosirea echipelor și reîntâlnirea prietenilor noștri din alte orașe, echipa XEO a organizat un Tresure Hunt. În urma colaborării cu Dark Energy #RO115 și Decebal Tech #RO060, am ajuns primii la linia de sosire. A fost o oră obositoare, dar amuzantă și interesantă, deoarece a fost indispensabil să lucrăm foarte bine în echipă pentru a ne atinge scopul.
Strategia s-a îmbinat cu literatura atunci când poezia lui George Bacovia „Liceu” a fost indiciul final în căutarea „comorii”. Lirismul ne-a dus tocmai în apropierea Cetății medievale Alba Carolina, în incinta liceului unde ar fi trebuit să găsim o hartă, dar conducerea școlii a omis acest detaliu, aceasta fiind dată jos cu doar câteva zile înainte. Cu toate acestea, am fost mândri de reușita noastră, nefiind tocmai ușor să colaborezi cu persoane nefamiliare, doar unii dintre noi având norocul de a cunoaște unele persoane.
Party time
Seara s-a încheiat cu o petrecere tematică, toți costumându-ne în spiritul Halloween-ului cu măști înfricoșătoare și îmbrăcăminte tematică. Am servit cina și ne-am destins dansând și distrându-ne împreună cu prietenii noștri.
Concluzii / Încheierea evenimentului:
Evenimentul s-a încheiat cu festivitatea de închidere, luându-ne rămas bun de la toți și îndreptându-ne spre casă. Ne-am întors cu multe cunoștințe noi și esențiale în funcționarea noastră ca echipă pe viitor. Totul a fost bine organizat și am avut parte de momente frumoase împreună cu prietenii de la Alba Iulia, Team XEO.